divendres, 31 de gener de 2014

Amical de Mauthausen i altres camps

Un dels fets més cruents i trasbalsadors del segle XX va ser la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Tot i que, pretesament, el territori espanyol es mantenia al marge del conflicte bèl·lic, ja que havia quedat molt debilitada pel desenllaç de la Guerra Civil, la política feixista de Franco mostrava certa simpatia amb les forces de l'Eix, capitanejades per l'exèrcit alemany de Hitler. 

Per aquest motiu, molts dels republicans, entre ells Neus Català i el vilanoví Marcel·lí Garriga, van ser deportats dels camps de concentració del III Reich, sobretot al de Mauthausen.

Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya és una associació que agrupa els exdeportats republicans dels camps de concentració i d'exterminació dels nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. 


L'objectiu últim d'aquesta associació és el de treballar a favor de la memòria de tots i totes aquells que van viure i lluitar durant la Guerra Civil Espanyola abans de creuar la frontera catalano-francesa camí de l’exili, i més tard van patir deportació als camps nazis. 

Per tal de reconèixer la tasca de l'associació i rendir homenatge a les víctimes de l'Holocaust, defensors dels seus ideals i víctimes per la seva militància a favor de la pau i de la llibertat davant dels bombardejos i de les sacsejades de la guerra, la biblioteca del centre ha organitzat una petita mostra de les publicacions relacionades amb l'associació Amical Mauthausen.

La Segona Guerra Mundial, que va acabar amb la vida de més de cinquanta milions de persones, es veu reflectida en obres com  Si això és un home de Primo Levi, El noi de pijama de ratlles de John Boyle, Diari d'Anna Frank o El violí d'Auschwitz de Maria-Àngels Anglada. Totes aquestes novel·les i d'altres les podreu trobar a la nostra biblioteca i, la majoria de les quals, les podreu agafar en préstec.

Us informem que, a més a més, al passadís i podreu trobar una guia de lectura sobre els camps i un calendari d'activitats que es realitzen a Vilanova i la Geltrú per homenatjar les víctimes del règim nazi. Fem memòria història i fem-ne ressò perquè un fet com aquest no es torni a repetir en un futur.

Si voleu més informació sobre Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya feu clic en aquest enllaç.

La Biblioteca del CabanyesCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada