dijous, 10 de novembre del 2016

215. Olimpíada Popular de Barcelona 1936 (2/2)

QUÈ?
L’Olimpíada popular va ser una proposta alternativa als Jocs Olímpics de Berlín de 1936 que pretenia recuperar el sentit olímpic de pau i fraternitat i demostrar el caràcter antifeixista davant de l’antisemitisme i l’ocupació nazis.


CONTEXT HISTÒRIC
L’any 1931, Barcelona era una de les ciutats que optava a ser l’amfitriona per als Jocs Olímpics de l’any 1936. El 25 d'abril, la capital catalana va veure com les propostes de Roma i d'Alexandria quedaven bandejades del projecte olímpic i es disputava amb Berlín. La candidatura però no va convèncer el Comitè, de caràcter tradicional i aristòcrata, perquè la situació política a Espanya no era molt estable, només feia onze dies que s'havia proclamat la Segona República... Finalment, la ciutat escollida va ser Berlín.

Dos anys després, Hitler va arribar al poder i tothom sabia que els Jocs Olímpics exaltarien el règim feixista del país i en aquest context, amb una Alemanya plena de camps de concentració i d'extermini, és on es comença a parlar d’unes olimpíades alternatives i fer un boicot als de Berlín. 


ON I QUAN?
El calendari marcava que la celebració de l'Olimpíada Popular s’esdevindria entre el 19 i 26 de juliol en alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat comtal com per exemple l’estadi de Montjuïc, la pista de Maricel Park, Piscines i Esports, l’Estadi de les Corts del Futbol Club Barcelona i els camps del Júpiter i del Martinenc.


QUI?
Els encarregats d’organitzar l’esdeveniment van ser el Comitè Organitzador de l’Olimpíada Popular, capitanejat per Josep Anton Trabal, pel Comitè Català pro Esport Popular, la Generalitat de Catalunya, representada pel president Lluís Companys, i els governs d’Espanya i França.



QUÈ VA PASSAR?
Malauradament, l’himne escrit per Josep Maria de Segarra i el concert dirigit per Pau Casals no es van escoltar perquè Barcelona i la resta del país es va despertar amb l’inici de la Guerra Civil que duraria, com ja sabem, fins el 1939.



80 ANYS DESPRÉS
«El significat de l’Olimpíada Popular, emmarcada en els actes del 80è aniversari de l’inici de la Guerra Civil, va molt més enllà d’una data en el calendari. És un mirall on reflectir la dignitat de les persones, els valors democràtics i el respecte pels drets humans, perquè la barbàrie no es torni a repetir ni aquí ni enlloc i, alhora, serveixi per reflexionar sobre les causes i les conseqüències de l’actual situació a Europa, la crisi dels refugiats i l’augment del racisme i la xenofòbia, que té una especial incidència en el món de l’esport.



XIFRES i ALTRES DADES D’INTERÈS

  • 23 delegacions com per exemple Estats Units, França, Suïssa, Anglaterra...
  • Més de 5000 inscrits.
  • Més de 20000 visitants.
  • Hi havien moltes dones esportistes!
  • Algunes de les disciplines: futbol, tennis, bàsquet, boxa, atletisme, lluita lliure, pilota basca, escacs, aviació sense motor, beisbol, bitlles, tir, ping-pong, rem...
  • En el concert d’inauguració havia de sonar «Oda a l’alegria» de Beethoven.
  • Molts esportistes es van allistar a les milícies populars com a voluntaris per lluitar contra els feixistes.

VILANOVA I LA GELTRÚ A L'OLIMPÍADA POPULAR
Pel que podem llegir a Pinzellades de les activitats físiques i esportives a Vilanova i la Geltrú: Crònica d'un segle l'equip femení d'atletisme de Vilanova i la Geltrú anava a participar a l'Olimpíada. L'equip el formaven Rosa Harris, Antònia Subirats i Teresa Harris i Peris. 

EXPOSICIÓ AL MERCAT MUNICIPAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ
Aquest matí hem anat a visitar l'exposició dedicada a l'Olimpíada Popular al Mercat Municipal de Vilanova i la Geltrú. La podreu visitar fins l'11 de novembre. Ens ha semblat molt interessant perquè completa part de la informació que hem recollit nosaltres i perquè inclou fotografies i articles periodístiques de l'època.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada