dijous, 10 de desembre del 2015

165. El cas Dumas - Maquet

Alejandro Dumas
Alexandre Dumas
La rutina d'un escriptor de ressò té els seus inconvenients. La fama té un preu: respondre la correspondència dels lectors, fer presentacions a les llibreries del barri, rebre periodistes a la porta de casa i, sobretot, complir els terminis amb les editorials i augmentar el nombre de lectors.

Complir amb totes aquestes obligacions i deures no sempre és fàcil. La creativitat és efímera i hi ha moments en què als autors se'ls esgota la inspiració. Hi ha qui ho admet: "Lectors meus, se m'han acabat les idees i deixo d'escriure" i hi ha d'altres, com el cas que comentem avui, que prefereixen firmar una obra tot i que no l'hagin escrit ells. 

Coneixeu Alexandre Dumas? Sí, home, sí! És l'autor de Els tres mosqueters o de El comte de Montecristo. Dumas és un dels autors francesos més reconegut, les seves novel·les figuren en el cànon universal però... Qui va escriure les obres de Dumas? Dumas o un escriptor fantasma?

Sembla ser que, de tant en tant, i cada vegada més sovint, Dumas, a més de rebre senyoretes i amics del gremi a casa, rebia la visita d'Auguste Maquet. Maquet escrivia només sense gaire èxit però molts el coneixien per les nombroses "col·laboracions" amb Dumas. Maquet era un escriptor fantasma, en anglès "gosthwriter", és a dir, era qui escrivia l'obra, o una part, i l'entregava a l'autor de renom perquè la firmés. 
Auguste Maquet
Auguste Maquet

L'argument de la col·lecció d'Els tres mosqueters, entre d'altres, és de Maquet. Ell la va escriure i la va entregar a Dumar, qui després de llegir el manuscrit i de donar el vistiplau, l'acabava de polir. L'obra, publicada l'any 1844, va ser firmada per Dumas i la majoria dels beneficis van anar a parar la seva butxaca.

Se sabia que Maquet col·laborava amb Dumas, fins i tot el mateix Dumas ho reconeixia però, després d'un judici, la relació Dumas-Maquet es va trencar i la fortuna i la qualitat literària del francès va començar a minvar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada