dimecres, 6 de maig del 2015

108. Àngel Guimerà

Avui es commemora el 170è aniversari del naixement d'un dels escriptors més destacats del panorama de la literatura catalana i que possiblement molts de vosaltres haureu estudiat, us estem parlant d'Àngel Guimerà (1845-1924).

Què en sabem d'ell?
Guimerà va començar sent poeta. Va ser proclamat Mentre en Gai Saber l'any 1877 i va presidir els Jocs Florals de Barcelona l'any 1889. Però, tanmateix, el gènere guimerià per excel·lència és el teatre. Destaca amb peces com Gal·la Placídia, Mar i cel, obra de projecció internacional, Maria Rosa, Terra Baixa i La filla del mar.

Aquestes són algunes característiques del seu estil:
  • Les seves obres incorporen la prosa en comptes del vers, amb la qual cosa resulten molt més dinàmiques i immediates
  • El tema predominant és el de la possessió amorosa, plantejat dins l'espai conflictiu del triangle amorós.
  • El/la protagonista sol ser un personatge assedegat d'amor, marginat, sovint situat en un ambient hostil, on la felicitat esdevé impossible. 

La trama bàsica de Terra baixa ens pot servir per exemplificar aquests trets: una bona part de la innegable tensió dramàtica de l'obra se centra en l'evolució del protagonista, Manelic, el pastor, l'ésser al principi simple, innocent i obedient, víctima després de la burla i l'engany. És un personatge còmic que va esdevenint patètic a mesura que descobreix la veritat i a mesura que l'odi i la passió amorosa es van apoderant d'ell. AL final, revoltat i furiós davant la maldat de Sebastià, el seu amor, el mata sense compassió: "He matat el llop!". L'amo Sebastià, despòtic, egoista, astut, que envolta tothom dins una teranyina d'enganys, és víctima de la mateixa passió amorosa per Marta i fa de contrapunt a la figura de Manelic. Entre els dos, entre el pastor i el llop, entre el Bé i el Mal, entre la Terra Alta i la Terra Baixa, trobem Marta, l'òrfena, indefensa i desolada.

Si us heu quedat amb les ganes de saber-ne més, veniu a la biblioteca!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada