dimarts, 12 de maig del 2015

112: El top 10 de la literatura infantil i juvenil


Els qui han d'elaborar els canons literaris (si és que són necessaris) haurien de ser els lectors i no els crítics. Per això avui recollim el top 10 de la literatura infantil i juvenil de la literatura universal a partir de l'opinió dels lectors més menuts. 

  1. El lleó, la bruixa i l'armari de C.S.Lewis.
    Aquest llibre és la segona entrega de la saga "Les cròniques de Nàrnia" que va triomfar molt entre els infants anglesos dels anys cinquanta. 
    Aquesta part, quatre germans troben un armari màgic que els serveix de porta d'accés a Nàrnia, un país regnat per la Bruixa Blanca. Els germans, amb l'ajuda dels éssers fantàstic del regne, com el lleó Àslan, seran els encarregats d'alliberar Nàrnia de l'hivern, la neu i el fred.

  2. Allà on viuen els monstres de Maurice Sendak.
    En Max és un trapella que no desitja res més en el món que ser un monstre i espantar a tothom. Un dia, en Max és castigat i la seva habitació es transforma en una selva... Què haurà passat?
  3. Alícia en el País de les Meravelles de Lewis Carroll.
    L'Alícia, seguint un conill blanc, ha anat a parar al País de les Meravelles, on món fantàstic en què els gats riuen, les flors canten, uns bessons expliquen històries, un cuc de seda és geni en matemàtiques i... una reina molt cridanera que contínuament vol tallar el cap als seus servents.
  4. El petit príncep d'Antoine de Saint-Exupery.
    El llibre està dedicat a «totes les persones grans han estat al principi nens. (Però poques se'n recorden)». Un clàssic per a nens i per a adults.

  5. Winnie the Pooh de A.A. Milne.
    Un altre personatge universal és l'osset Winnie the Pooh. Els contes de Milne, escrits per al seu fill Christopher Robin, narren les aventures de Pooh i els seus amics.
  6. Charlie i la fàbrica de xocolata de Roald Dahl.
    Només cinc persones seran les qui podran entrar a la famosa fàbrica de xocolata que dirigeix en Willy Wonka. Per ser un d'ells, en Charlie haurà de trobar un dels bitllets daurats que hi ha amagats en cinc rajoles de xocolata. Però... hi ha milions de rajoles. Creieu que serà un dels afortunats? Si us agrada la xocolata, no us podeu perdre aquest llibre.
  7. Matilda de Roald Dahl.
    Aquesta és la història, molt coneguda per la seva versió cinematogràfica, d'una lectora precoç i voraç. La Matilda, amb quatre anys, ja va sola a la biblioteca municipal i amb l'ajuda de la bibliotecària llegeix els grans clàssics de la literatura universal. Els pares de la Matilda són molt esquerps i egoistes i això ho pagaran molt car... Les aventures de la Matilda comencen, però, quan coneix la directora de l'escola, la Trunchbull, molt diferent de la senyora Honey i els seus amics.

  8. Pippi Longstocking d'Astrid Lindgren.
    La Pippi és per excel·lència la nena més trapella de la literatura infantil. La coneixeu segur: és pèl-roja, duu trenes, vesteix amb vestits i mitges ben estridents i viu amb un mico i un cavall.


  9. El Hobbit de J.R.R.Tolkien. Bilbo Saquet acompanya el mag Gàndalf i un equip de tretze nans, liderats pel llegendari guerrer Thorin, a la recerca d'un tresor perdut custodiat per un drac. Si us agrada el món de la fantasia, aquest llibre us pot agradar.

  10. Harry Potter de J.K.Rowling.
    En Harry Potter, com molt bé sabem, és el bruixot més famós i està entre els més poderosos. Les seves aventures han marcat generacions de lectors i per aquest motiu consta en aquesta llista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada