dilluns, 11 d’abril del 2016

195. Lul·liana (4/4): Les bèsties


Ramon Llull entre els anys 1287 i 1289 va redactar Fèlix o Llibre de meravelles. En aquesta novel·la el protagonista, Fèlix, després d'escoltar la petició del seu pare, decideix recorre món i meravellar-se de l'obra de Déu i de la decadència de la societat per ignorar-la i per haver-se allunyat de la primera intenció, que recordem que per a Llull és la d'estimar, servir i lloar Déu. Fèlix, meravellat durant el seu viatge, voldrà recuperar els pilars de la fe cristiana: la caritat, la saviesa i la devoció.

El llibre està dividit en deu llibres i el setè s'anomena el Llibre de les bèsties que és l'obra escollida per a la celebració de l'Any Llull.

El Llibre de les bèsties és una faula que com diu al final del llibre «és significat com el rei ha de regnar i ha guardar-se del malvat consell i de falsos hòmens». El llibre té una significació clarament política i Llull el dedica al jove Felip IV de França, que indirectament li demana que procuri envoltar d'homes de confiança i evitar possibles complots contra la monarquia.

L'argument del llibre és el següent: el Lleó ha esdevingut el rei de les bèsties per l'astuta Na Renard preparà un bon pla per fer-se amb el tron reial. Per tal d'aconseguir el seu objectiu ambiciós i malèvol manipularà la resta dels animals: el gall, el mico, l'ase, el bou, l'elefant, el conill...

D'on sorgeix la idea del Llibre de les bèsties? Ja sabem que Llull era una gran lector però en el moment d'escriure era capaç d'agafar elements de la tradició literària de l'època i transformar-los segons els seus interessos. Això també ho va fer en el llibre del qual parlem avui però els lul·listes han detectat ressons de Calila i Dimna, del Roman de Renard, de Sendebar i del Llibre dels set savis de Roma.

Una altra característica de l'obra és la compilació d'exemples. N'hi ha trenta-tres i tenen una funció argumentativa i que pretenen de persuadir o dissuadir d'una acció als lectors. Són històries que esdevenen models de conducta.

Creieu que Na Renard se sortirà amb la seva? Veniu a la biblioteca i podreu agafar en préstec el llibres i descobrir-ho vosaltres mateixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada