dilluns, 23 de febrer de 2015

Disney es va inspirar en...

Si pensem en la nostra infància, fàcilment ens vindrà la següent imatge al cap: asseguts al sofà del menjador veient una pel·lícula de Walt Disney, una vegada rere l'altra. Efectivament, el ratolí Mickey i els seus amics són, per a molts de nosaltres, els protagonistes dels anys més feliços de les nostres vides però... qui ha compost aquest univers?

Walt Disney? No! La majoria de llargmetratges del productor americà estan basades en obres de la literatura universal! Disney es va basar en contes dels germans Grimm o en dues de la tragèdies de Shakespeare. 

En vols saber més? Continua llegint! La pel·lícula de "La Cenicienta" està basada en el conte de fades dels Germans Grimm.

Els dàlmates més famosos són els protagonistes de la novel·la de Dodie Smith.

Supercalifragislisticuespialidoso. Costa, veritat? La millor mainadera és la protagonista de la saga de P.L. Travers.

La pel·lícula guanyadora d'un Òscar a la millor cançó "Beauty and the Beast" es basa en el conte de fades escrit per la francesa Madame Le Prince de Beaumont

Una de les pel·lícules més recent de la factoria i una de les més exitoses, "Frozen", es basa en la narració "La reina de les neus" dels germans Grimm.

L'heroi més formós de Disney és el protagonista de molts mites de l'Antiga Grècia com Ovidi recull en les "Metamorfosis".

Les cròniques de Nàrnia és una heptologia (saga de set llibres) escrita per C.S.Lewis. Tanmateix, convé dir que les tres pel·lícules produïdes no segueixen l'ordre de les novel·les.

El "Planeta del tesoro" és una pel·lícula basada en la novel·la de Robert Louis Stevenson, L'illa del tresor. 
 

Recordeu els tres desitjos que Aladí li demana al geni de la llàntia màgica? Si voleu conèixer la veritable història, haureu de llegir Les mil i una nit, un dels clàssics més universals de la història de la literatura. 
 

Disney es va fixar en l'obra d'Alícia en el país de les meravelles de Lewis Carroll per fer una de les seves primeres pel·lícules.

"Lo más vital en esta vida lo tendrás. Te llegará" Tots hem ballat amb aquesta cançó però sabíeu que està basada en l'obra de Kipling, El llibre de la jungla?
 

Hi ha una poeta catalana que va escriure que el primer contacte que tenim amb la mort és veient la pel·lícula de "Bambi". En veritat, la pel·lícula es basa en l'obra de Felix Salten.
Basil és un ratolí detectiu que viu al número 221b del carrer Baker de Londres. Curiosament, o no, és on vivia Sherlock Holmes creat per A.Conan Doyle.


"Mirallet, mirallet màgic..." "The Snowhite" va ser la primera pel·lícula de Walt Disney. Data de l'any 1937 i es va basar en la versió dels germans Grimm del conte popular de la "Blancaneus i els set nans". La versió de Charles Perrault és molt més cruenta que la dels autors alemanys.


El mag més conegut de la història és... Merlí! Correcte. A més, juntament amb el rei Artur, és el protagonista de l'obra de T.H. White.

Si alguna vegada has pensat en coses meravelloses i has estès els braços per alçar el vol és que, indubtablement, has vist la pel·lícula de "Peter Pan". La biblioteca t'anima a llegir la novel·la de Barrie.


Un altre dels grans clàssics de Disney: Hakuna Matata! Si recordem l'argument de la pel·lícula i tenim a prop el Hamlet de Shakespeare notarem moltes similituds. Sospitós...
Tot i que la Sireneta dels germans Grimm no té nom, Disney la va batejar amb el nom d'Ariel.


"Oliver y su pandilla" no és de les pel·lícules més conegudes de la factoria. Una llàstima ja que narra les aventures que anys abans havia escrit Charles Dickens a la novel·la Oliver Twist.Les diferències més destacades? Que els protagonistes són animals i que l'acció transcorre a Nova York.
 

Segur que l'àvia t'ha dit alguna vegada que si dius mentides et creixerà el nas, oi? "Pinocho" també va ser de les primeres pel·lícules de Walt Disney. Aquesta vegada, el productor es va basar en Les aventures de Pinotxo de Carlo Collodi.


Tody i Toby són els protagonistes d'una de les pel·lícules que més exalten el valor de l'amistat i també els protagonistes de la novel·la de Daniel P. Mannix.


El geperut de Notre Dame és una de les animacions més alterades si la comparem amb el seu referent literari: Nostra senyora de París de V.Hugo.


Pobra Rapunzel que no pot sortir de la seva torre. Novament, Disney es va basar en una de les narracions dels germans Grimm.Tarzan i Jane són els protagonistes de l'obra d'Edgar Rice Burroghs.

Aquesta és la seqüela del "Rey León" que, curiosament, té un argument similar al de Romeu i Julieta, la història d'amor més tràgica de la literatura.

Fa pocs anys, Tiana es va convertir en la primera princesa negra de Disney i va ser molt ben rebuda per tothom perquè no representava els valors, una mica cursis, de la resta de princeses Disney. "Tiana y el sapo" reflecteix el popular conte dels germans Grimm, "La princesa i el gripau".

Per últim, i estem convençuts que la llista podria ser molt més llarga, us posem l'exemple de Winnie the Pooh que, en veritat, és el protagonista de la novel"la d'A.A.Milme.

Esperem que el recull us hagi agradat!

La biblioteca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada