dimarts, 3 de febrer del 2015

La lectura, l'escriptura i el nostre cervell


Avui us volem parlar de la connexió que hi ha entre els actes d'escriure i de llibre i el nostre cervell. 

Durant l'època clàssica, molts filòsofs, com per exemple Plató, creien que els autors escrivien les seves obres inspirats per una divinitat, gràcies a les Muses. Tanmateix, i gràcies, en major part, als avenços científics i tecnològics, s'ha resolt el misteri. 

Escriure és un acte quotidià: escrivim la llista de la compra, un missatge de text, una redacció, un examen, l'entrada d'un blog, etc. Sigui el que sigui, escrivim i el nostre cervell i té alguna cosa a veure. 

L'àrea de Broca
L'àrea de Broca, que la podem situar en el lòbul parietal, és una de les parts del cervell humà encarregades del procés del discurs i de l'escriptura.

Una altra secció del nostre cervell molt important és l'àrea de Wernicke, connectada amb l'anterior a través d'unes fibres nervioses. Aquesta part s'encarrega de descodificar i d'interpretar les paraules i el llenguatge en general. 
L'àrea de Wernicke


Tanmateix, els últims estudis asseguren que no són les úniques àrees que s'activen quan llegim. Segons la mena de lectura es poden activar unes zones o unes altres:

"Por ejemplo, [com escriu Alejandro Gamero en el seu artícle], si la historia incluye acciones como pegar patadas o correr la corteza motora del cerebro se iluminará. Es decir, que de alguna manera el cerebro reacciona como si realmente estuviera experimentando la historia"

També s'ha analitzat, i ho confirma l'estudi elaborat per la Universitat d'Emory, que l'activitat cerebral varia segons si escrivim la llista de la compra o un sonet. Les expressions de cada dia, en certa mesura, estan desgastades a comparació d'una metàfora. S'activen més zones del cervell quan utilitzem un llenguatge més literari o poètic. I l'activitat cerebral incrementa considerablement si escrivim a mà i no de forma mecanitzada. 

Ja ho veu vist, semblarà mentida, però la lectura i l'escriptura estan més vinculades amb el cervell del que es pensàvem, oi? 

Si voleu més informació sobre la lingüística, que és, en termes generals, la branca que s'encarrega d'analitzar aquestes associacions podeu consultar el fons que tenim a la biblioteca. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada