dijous, 8 d’octubre del 2015

139. Svetlana Aleksiévitx guanya el Nobel de Literatura 2015

Aquest migdia s'ha fet públic el veredicte del Premi Nobel de Literatura d'aquest any. 

La guardonada ha sigut la periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx.
Les seves obres descriuen els canvis socials i humans que hi han hagut després de la Segona Guerra Mundial i, l'única obra traduïda en castellà, Voces de Chernóbil, és el resultat d'una exhaustiva recerca que recull el testimoni de més de cinc-centes persones. 

Temps de segona mà. La fi d'un home boig serà la primera obra de l'escriptora en català i sortirà a la venda en poques setmanes.

Aleksiévitx és la catorzena dona que guanya el Nobel de Literatura. 

  "Si hom mira enrere en el conjunt de la nostra història, tant soviètica com postsoviètica, és una enorme fossa comuna i un bany de sang. Un diàleg etern dels botxins i les víctimes. Els maleïts assumptes russos: què s'ha de fer i qui s'ha de culpar. La revolució, els gulags, la segona guerra mundial i la guerra afganosoviètica amagades de la gent, la caiguda del gran imperi, la caiguda de la gegant terra socialista, la terra de la utopia, i ara un repte de dimensions còsmiques: Txernòbil. És un repte per a tots els éssers vius de la Terra. Tal és la nostra història. I aquest és el tema dels meus llibres, aquest és el meu camí, els meus cercles de l'infern, d'home a home"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada