dimarts, 20 d’octubre del 2015

142. La teoria Marlowe

Sabeu qui és l'autor de Romeu i Julieta, Hamlet i de Macbeth? Segur que molts de vosaltres haureu pensat en William Shakespeare però... i si ara us diem que hi ha una teoria que postula que aquestes grans obres de la literatura universal no són de Shakespeare, què? Si us diem que el millor dramaturg de tots els temps resulta que és Christopher Marlowe i no William Shakespeare?

Christopher Marlowe (1564 - 1593) va ser dramaturg, poeta i dramaturg durant l'època isabelina. Marlowe, però, també mantenia estretes relacions amb la cort i amb alts càrrecs del poder, fins i tot amb la mateixa reina, i, pels nombrosos viatges que feia, també podem dir que era espia. 

Setmanes abans de la seva mort, és acusat pel seu amic, Thomas Kyd, d'homosexual, ateu, blasfem i traïdor per difondre uns versos que perjudicaven la cort. Després de l'acusació, Marlowe es veu acorralat per la llei i s'amaga a casa de Thomas Walsingham, cosí del secretari de l'estat i cap del servei d'espionatge. 

La cort volia fer desaparèixer Marlowe per la mala imatge que descrivia però el dramaturg va idear un pla per escapar-se'n...

La nit del 30 de maig de 1593, Marlowe és en una taverna de Deptford amb tres individus. Beuen i beuen i a l'hora de pagar... cap d'ells vol assumir la factura. Comença una baralla que continua amb crits i una daga, la qual taca la taverna amb sang i acaba amb la vida de Marlowe.  

Marlowe va ser enterrat i quatre setmanes després rebria el perdó de la reina, qui considerava que Marlowe havia actuat en defensa pròpia.

Però... segons la teoria Marlowe, el dramaturg no va morir aquella nit. Que tot plegat va ser una estratègia, un muntatge, per estalviar-se la pena que l'espera si l'atrapaven. 

Els tres individus que acompanyaven Marlowe eren tres companys espies que es van encarregar de substituir el cos de Marlowe per un altre semblant i de trobar una taverna propera al port per tal que el dramaturg pogués fugir per mar i arribar fins a França i posteriorment fins a Itàlia. 

A Itàlia, segons la teoria que sostenen, entre altres, William Taylor, Calvin Hoffman i l'historiador Dolli Walter-Wraight, Marlowe enviava les seves obres de teatre a Thomas Walsingham. Com és lògic, les obres no es podien publicar, perquè es podria descobrir tota la farsa, així que Walsingham va buscar a un jove, sense estudis acadèmics, per atribuir-li l'autoria... I aquest jove, sense formació i amb pocs recursos econòmics va ser William Shakespeare. 

Dades curioses: el cos de Marlowe es van incinerar i enterrar en menys de vint-i-quatre hores i no hi ha cap obra de Shakespeare anterior a 1593, anys de la "mort" de Marlowe. Casualitat? 

La qüestió, encara ara, no s'ha resolt. I qui resolgui l'enigma té premi! Hoffman, un dels primers en creure i difondre la teoria Marlowe, en el seu testament, va deixar milers de lliures esterlines al King's College, així que el premi pot ser vostre.

Podreu trobar les obres de Shakespeare (o de Marlowe) a la biblioteca. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada