dimecres, 28 d’octubre del 2015

146. "Don Quijote de la Mancha" es va escriure en una presó

L'anècdota d'avui té a veure amb una de les personalitats més representatives de la literatura espanyola del Siglo de Oro: Miguel de Cervantes (1547-1616), l'autor de Don Quijote de la Mancha

 
He contado hoy día hasta más de veinte placas en honor a Cervantes por toda Sevilla. Y si contáramos todas las de España, no quiero ni pensarlo. Hasta tenemos un premio de las letras con su nombre y un instituto de promoción del español también. Sí, ahora sí, pero aquel 1597 lo metimos en la cárcel. Así somos. 
Posteguillo, Santiago


L'any 1597, Cervantes va ser empresonat a la Presó Reial de Sevilla. El motiu del captiveri va ser l'acusació que l'autor va rebre a propòsit d'uns impostos que, suposadament, s'havia apropiat. En aquells moments, Cervantes era cobrador d'impostos i s'encarregava d'anar casa per casa per cobrar els impostos que finançaven l'exèrcit espanyol. 

A la presó, Cervantes suplicava als guardes paper i tinta per escriure una carta al rei. Els soldats, a canvi d'unes quantes monedes, li van donar. Cervantes va redactar una llarga carta demanant pietat i la llibertat.

Passaven els dies i cada cop que els soldats s'apropaven on jeia l'autor li preguntaven si ja havia rebut la resposta de Sa Majestat:

- No patiu. El rei té molts assumptes a atendre. Caldrà temps abans que llegeixi el meu missatge i caldrà més temps encara per escriure'm la resposta. Tingueu paciència i mentrestant, doneu-me, sisplau més paper i tinta. 

Els soldats van creure que volia tornar a escriure al rei però s'equivocaven...

Don Quijote de la Mancha es va escriure en una presó de Sevilla! O com a mínim, podem afirmar amb seguretat, que la idea va sorgir entre barrots, segons el pròleg de l'obra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada